nieuws archief

overzicht

Talent, engagement, onderzoek en ontwikkeling bij Prospects & Concepts 2018

Luuk Schröder, Viewers, 2017 (detail), serie van 60 gedigitaliseerde analoge foto’s, gepresenteerd als GIF en in lichtboxen. Luuk Schröder, Viewers, 2017 (detail), serie van 60 gedigitaliseerde analoge foto’s, gepresenteerd als GIF en in lichtboxen

Voor de zesde keer presenteert het Mondriaan Fonds tijdens Art Rotterdam het werk van beeldend kunstenaars die recent een Werkbijdrage Jong Talent kregen. Deze editie van Prospects & Concepts belooft een levendige editie te worden met werk van 79 deelnemers. Gastcurator Stijn Huijts (directeur Bonnefantenmuseum Maastricht) die de tentoonstelling voor de tweede keer samenstelde, schrijft in zijn inleiding voor de begeleidende publicatie:

“De meeste deelnemers worden in hun werk gedreven door een uitgesproken engagement met de wereld waarin we leven. Onderwerpen die langskomen zijn onder andere wetenschap, politiek, esoterie, spiritualisme, religie, macht en ideologie, identiteit en cultuur, posthumanisme en techno-feminisme, naast macro-economische en ecologische vraagstukken, commercie, ethiek en kapitalisme. Slechts een enkeling reflecteert op het kunstenaarschap en het functioneren van de kunstwereld, of op formeel esthetische kwesties.”

Sam Samiee, Untitled, 2017 Vladimir Girz, Medusa 3, 2017

Deze onderwerpen komen aan bod in een diverse presentatie van schilderijen, films, ruimtelijke installaties, tekeningen, foto’s en performances. Van Sam Samiee’s schilderkunstige installatie met ipad-tekeningen tot de ‘blind paintings’ van Vladimir Girz. Van de film die Eamonn Harnett maakte over de Filippijnse Agta-gemeenschap tot de absurde scènes in de films van het duo Vlaplif. Van het speelse materiaalonderzoek in de pilaren van Matea Bakula tot de elementen uit nucleaire schuilkelders in het werk van Kees van Leeuwen. Van de bewegende tekeningen van Jelte van Lente tot de tekeningen die voortkomen uit de systemen die Wouter Willebrands zichzelf oplegt. Van Doris Jongerius’ fotoserie over de Indonesische palmolie plantages tot de zwijgende portretfoto’s waarmee Sanne van den Elzen een hommage brengt aan haar directe omgeving. Een aantal kunstenaars reflecteert op de context van de kunstbeurs (de infostands over belastingontduiking van Frederique Pisuisse en de zendmast van Bram Kuijpers) of de historie van de Van Nelle Fabriek, zoals Iris Hofland die onkruid en planten op het fabrieksterrein in kaart bracht.

Sommige werken zijn al elders getoond, anderen beleven bij Prospects & Concepts hun première, zoals de film van Olfa Ben Ali, de filmroman van Karina Beumer en de installaties van Ralph de Jongh. Bezoekers zullen bovendien op verschillende plekken in de tentoonstelling in aanraking kunnen komen met spontane performances van o.a. Josephine Baan en Claudia Pagés Rabal of met de doorlopende performance van Jessica van Deursen.

Doris Jongerius, Green Gold #1, 2017 Frederique Pisuisse, Bond-Ware, 2017

Ook dit jaar is het hart van de tentoonstelling de Prospects&Co Workspace, een informele en dynamische ontmoetingsplek met een vol programma met o.a. artists talks, interviews, sneak previews, een muzikaal optreden van Anna Sophie de Vries, een lezing in de vorm van een spel door Marjet Zwaans en een sharing circle die Jasper Griepink organiseert over sexualiteit in het publieke domein. Het Mondriaan Fonds verzorgt er samen met Cultuur+Ondernemen een informatiebijeenkomst over het mentoringprogramma voor beginnende kunstenaars.

Prospects & Concepts wordt jaarlijks door het Mondriaan Fonds georganiseerd om de zichtbaarheid van beginnende beeldend kunstenaars een extra impuls te geven. Door de nabijheid van Art Rotterdam krijgen kunstprofessionals en verzamelaars maar ook een brede groep geïnteresseerden de mogelijkheid met het werk van deze veelbelovende kunstenaars kennis te maken. Ook is de tentoonstelling Prospects & Concepts een uitgelezen kans om te laten zien wat mede dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds tot stand is gekomen. Zoals Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds) in haar voorwoord bij de publicatie schrijft:

“Het werk van deze 79 kunstenaars is nog lang niet uit ontwikkeld. Ze hebben nog zo veel in petto. En dat maakt het juist zo spannend want het is niet alleen een feest voor nu maar ook een belofte voor later. In alle toonaarden roept het uit: mis dit niet, want hier toont zich de toekomst.”

Evenals de afgelopen jaren werkt het Mondriaan Fonds voor deze tentoonstelling samen met Tom Postma Design voor het ruimtelijk ontwerp en met Team Thursday voor het grafisch ontwerp.

Locatie: Van Nellefabriek, Van Nelleweg 1, Rotterdam
8 t/m 11 februari 2018

Kijk hier voor informatie over de bereikbaarheid van de Van Nellefabriek, de openingstijden en  entreeprijzen.