nieuws

overzicht

Bezoek Sander Bersee aan het Frans Hals Museum

Sander Bersee met Jasper Hagenaar bij zijn werk in het Frans Hals Museum Sander Bersee met Jasper Hagenaar bij zijn werk in het Frans Hals Museum

In het kader van de werkbezoeken die het Mondriaan Fonds organiseert om de band tussen kunst en politiek aan te halen en het wederzijds begrip te vergroten, bezocht fondsdirecteur Birgit Donker samen met directeur Erfgoed en Kunsten bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Bersee het Frans Hals Museum. Samen met beeldend kunstenaar Jasper Hagenaar en museumdirecteur Ann Demeester leidde zij hem rond langs het werk van Jasper Hagenaar, die via een Bijdrage Talentontwikkeling in Internationale Context een bijdrage voor een mentorschap bij Anton Henning ontving. Twee jaar lang keken Hagenaar en Henning over elkaars schouder, maar ook naar de kunstgeschiedenis. Het resultaat van dit bijzondere traject is nu te zien in het vernieuwde Frans Hals Museum, waar in de tentoonstelling Rendez-Vous met Frans Hals de ontmoeting tussen originele en fictieve schilderijen van Frans Hals en de interpretatie van kunstkenners en hedendaagse kunstenaars centraal staat.

Ann Demeester, Renée Heidekamp, Sander Bersee, Birgit Donker en Jasper Hagenaar

Sander Bersee toonde zich onder de indruk van het werk van Jasper Hagenaar en het traject dat hij aanging met Anton Henning. Jasper Hagenaar benadrukte tijdens het bezoek het belang van dit mentortraject voor zijn kunstenaarspraktijk: “Op een gegeven moment heb je als kunstenaar je grenzen afgebakend en bestaat het gevaar dat je geen risico’s meer neemt. Ik was toe aan een nieuwe impuls en op zoek naar mogelijkheden om mij verder te ontwikkelen. Precies op dat moment kwam de kans van het Mondriaan Fonds voor een mentorschap bij Anton Henning voorbij. Bijzonder aan het contact tussen Anton Henning en mij was dat het geen eenrichtingsverkeer was: we voerden een constante kritische dialoog met elkaar.” Museumdirecteur Ann Demeester: “Als kunstenaar bestaat het gevaar dat je in een isolement raakt terwijl reflectie op je werk belangrijk is. Tegenwoordig is het in de bedrijfswereld normaal dat je een coach hebt, maar in de kunstwereld is dit principe nog niet ingeburgerd. Daarom is deze bijdrage van het Mondriaan Fonds zo interessant: het biedt de kans tot uitwisseling.”

De Bijdrage Talentontwikkeling in Internationale Context is begin 2014 voor de periode 2014-2016 op verzoek van toenmalig minister Bussemaker toegevoegd aan het instrumentarium van het Mondriaan Fonds. Omdat het effect van de Bijdrage Talentontwikkeling in Internationale Context zeer groot blijkt, besloot het Mondriaan Fonds ook na afloop van de bijdrage de mogelijkheid aan te bieden een aanvraag in te dienen voor stages of leerplekken bij een gerenommeerde kunstenaar of instelling in het buitenland. Een aanvraag kan nu worden ingediend via de Projectinvestering Kunstenaar.