Open Oproep Residency Arita, Kyushu, Japan

Traditionele Japanse woning met verblijfsruimte
Traditionele Japanse woning met verblijfsruimte
Traditionele Japanse woning met verblijfsruimte
Steen groeven
Arita
Handschilderwerk

 

Het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie bieden in 2017 gezamenlijk twee residency perioden aan in de Japanse Saga regio. Ontwerpers en beeldend kunstenaars worden opgeroepen om hiervoor een voorstel in te dienen.

Ontwerpers kunnen een aanvraag indienen via de online aanvraagomgeving van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Klik hier voor meer informatie over de voorwaarden en de aanvraagprocedure.

De aanleiding voor deze residency is de viering van het 400-jarig bestaan van het Japanse Arita Porselein in 2016. Zie ook: www.2016arita.com. Het specifieke Arita-porselein staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit, waarbij het handschilderwerk centraal staat. Deze traditie van porseleinbeschildering bestaat sinds 1616. Arita is een stadje in de provincie Saga op Kyushu, het op twee na grootste eiland van Japan.
Het ontwerpersduo Scholten & Baijings en de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara zijn betrokken bij deze viering als art directors van het Arita 2016/ project. Zij hebben in samenwerking met het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie deze residency opgezet om cross-overs en experiment te stimuleren en nieuwe samenwerkingen tussen Nederlandse kunstenaars & ontwerpers en Japanse porseleinproducenten te initiëren. Dit initiatief sluit aan bij een breder cultureel samenwerkingsprogramma tussen Nederland en Kyushu. Kijk voor meer informatie op: www.hollandkyushu.com.

De werkperiode in Japan biedt aan veelbelovende kunstenaars en ontwerpers de ruimte om onderzoek te doen op artistiek en technisch gebied en hun eigen werk te ontwikkelen, waarbij er een intensieve wisselwerking moet ontstaan met de betrokken porseleinproducenten in de regio.

Een belangrijk uitgangspunt van deze residency is om speciale technieken te leren binnen de oudste keramische industrie van Japan en deze in het eigen werk toe te passen. Van de kunstenaars/ontwerpers wordt enige basis kennis van het werken met keramiek verwacht. Een concreet projectvoorstel is niet nodig, maar wel een goede beschrijving van plannen en ideeën die de aanvrager tijdens de werkperiode wil uitvoeren.

Voor de werkperiode van start gaat worden de residenten door Scholten & Baijings en Teruhiro Yanagihara gekoppeld aan een van de 10 potteries in Arita. De pottery is tevens de contactpersoon die voor technische ondersteuning kan zorgen bij het Ceramic Technical Research Laboratorium in Arita.  Er is een assistent/vertaler aanwezig die de residenten een aantal uren per week helpt bij besprekingen met de potteries en andere praktische vragen. De ervaringen en resultaten van de residency worden middels lezingen en/of workshops gedeeld in Arita en later in Nederland.
Per periode werken steeds een kunstenaar en een ontwerper in Arita. De residenten verblijven in een traditioneel Japans huis waar ieder een eigen kamer tot zijn beschikking heeft. De woonkamer, badkamer en keuken worden samen gedeeld.

voor wie
De residency kan alleen aangevraagd worden door beeldend kunstenaars of ontwerpers (via het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie). Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een aanvraag indienen. Onder een duo wordt verstaan: twee kunstenaars die structureel gezamenlijk werk maken. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids) duo’s worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot één resultaat leidt. Daarnaast moet een duo in staat zijn om samen in één beperkte ruimte te wonen en te werken.

In 2016 zullen beeldend kunstenaars Henri Jacobs en Ruta Butkute de Roo in de residency verblijven. Ruta Butkute de Roo houdt tijdens haar verblijf van 1 juni t/m 31 augustus een blog bij waarop ze informatie plaatst over haar onderzoek en werkproces.

bedrag en werkperiode
De werkperioden die worden aangeboden zijn:
– 1 juni tot en met 31 augustus 2017
– 1 september tot en met 30 november 2017
De voorkeur voor de verblijfsperiode moet in de aanvraag aangegeven worden.
Er zal naar gestreefd worden om zo veel mogelijk de periode van voorkeur toe te kennen. Per periode wordt een bijdrage van 8.000 euro ter beschikking gesteld voor reis-, materiaal-, transport en verblijfskosten. De huur van de studio, de woonruimte en begeleiding worden direct door het Mondriaan Fonds aan Arita voldaan.

De deadline voor het indienen van een aanvraag was op 17 juni 2016. Voor meer informatie over Arita en de selectieprocedure voor beeldend kunstenaars kunt u contact opnemen met Mayke Jongsma  of bel 020-5231640.

laatste wijziging: 26.04.2016