Erfgoedtalentprijzen

Uitreiking Museumtalent 2017 Uitreiking Museumtalent 2017

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseerde in 2017 de prijsuitreiking voor jonge erfgoedprofessionals voor zowel het Museumtalent van het jaar als het monumententalent. Het Mondriaan Fonds leverde een jurylid en financiert de trajecten die de winnaars in het kader van hun talentontwikkeling ontwerpen. Het is een aanmoedigingsprijs voor jonge museumprofessionals tot en met 31 jaar, ingesteld door de minister van OCW. Doel is talent in de sector in de schijnwerpers te zetten en de museumbranche te stimuleren te verjongen en na te denken over mogelijkheden voor kennisoverdracht. De prijs bevordert de verbinding van generaties in de erfgoedsector en genereert positieve (publicitaire) aandacht voor cultureel erfgoed en jonge professionals.

Museumtalent
Op het Museumcongres in Haarlem is Imara Limon (conservator Amsterdam Museum en onderzoeker Nederlands koloniaal erfgoed) uitgeroepen tot Museumtalent 2017 vanwege de bijzondere manier waarop zij aandacht vraagt voor herijking van museale collecties en haar inspanningen om musea zoveel mogelijk inclusief te maken. Haar persoonlijk ontwikkeltraject bestaat onder meer uit een werkperiode bij het Smithsonian’s National Museum of African American History and Culture in Washington DC en kennisverdieping op het gebied van de Gouden Eeuw. De andere genomineerden waren Marleen Hartjes (programmacoördinator Special Guests, Van Abbemuseum), Kristel Witkam (projectcoördinator Haags Preventie Netwerk, Haags Historisch Museum) en het duo Wouter Huijser en Jorrit Faber (specialisten online communicatie, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid).

Jong Monumententalent
Molenmaker Max Beijk is tijdens het Nationaal Monumentencongres in Leeuwarden uitgeroepen tot Jong Monumententalent 2017 vanwege de geheel eigen weg die hij kiest in het ambacht, zich een innovatieve molenmaker toont door nieuwe technieken te ontwikkelen en in zijn organisatie plaats biedt aan ervaren molenmakers en jong talent. Beijk begint met een intensieve cursus op het gebied van 3D-tekenen en zal een coachingstraject volgen. De andere genomineerden waren Daan Claessen (3D-modellenbouwer) en Lisette Breedveld (monumentenzorger gemeente Almere).
In 2016 ging de prijs naar Thies Koggel voor zijn werk op toonaangevende landgoederen in Oost-Nederland.