Masterclass ‘The Drive of…’

The drive of drawing The drive of drawing

Het Mondriaan Fonds ondersteunt de pilotfase van een serie masterclasses met als titel The Drive of…, georganiseerd door de Jan & Hubert van Eyck Akademie in Maastricht. Deze serie speelt in op de veelgehoorde wens van kunstenaars om geconcentreerd en in een open context met anderen op hun werk te reflecteren, betekenis te genereren, het experiment aan te gaan en nieuw werk te laten ontstaan.
De eerste masterclasses zijn The Drive of Drawing (2015) en The Drive of Walking (2016).

The Drive of Drawing vond eind 2015 plaats, onder leiding van Robbie Cornelissen en met Erik Odijk en Marc Nagtzaam als respondenten. De masterclass voor twaalf kunstenaars was gericht op experiment en reflectie en werkte toe naar een eindpresentatie met een publiek programma. Deanna Petherbridge, beeldend kunstenaar en auteur van het veelomvattende boek over de kunst van het tekenen The Primacy of Drawing, gaf een lezing met als titel Drawing: meaning, process and critique, en ging met de deelnemers van de masterclass in gesprek.

The Drive of Walking vond plaats in september 2016 en ging over het wandelen als een wezenlijk onderdeel van de kunstenaarspraktijk en als een specifiek middel voor onderzoek, waarneming en ervaring. De masterclass stond onder leiding van Yeb Wiersma, met David Helbich als gast-master en verder Marcus Coates, Esther Polak, Jan Rothuizen en curator en schrijver Rieke Vos als sprekers.

Het project wordt ondersteund bij wijze van pilotproject en binnen het beleid van het Mondriaan Fonds dat is gericht op uitbreiding en versterking van projecten en partnerschappen op gebied van talentontwikkeling.