Prix de Rome

Prix de Rome Prix de Rome

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar en architecten onder de 35 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Prix de Rome Architectuur
Architect Alessandra Covini (1988, Milaan) ontving op 18 oktober Prix de Rome Architectuur 2018 uit handen van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Covini won de onderscheiding voor Amsterdam Allegories, een ontwerpvoorstel voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam-Noord. De Prix de Rome Architectuur wordt eens in de vier jaar uitgereikt aan een getalenteerde jonge architect, stedenbouwer of landschapsarchitect.

De genomineerden die in aanmerking kwamen voor de Prix de Rome Architectuur 2018 waren: Alessandra Covini / Studio Ossidiana, Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries.

Lees hier meer over de Prix de Rome Architectuur 2018.

Prix de Rome Beeldende Kunst
Beeldend kunstenaar Rana Hamadeh (Beirut/Libanon, 1983) ontving op 15 december 2017 de Prix de Rome Beeldende Kunst uit handen van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hamadeh won de onderscheiding voor een nieuwe akte van haar operaproject The Ten Murders of Josephine. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

Behalve Hamadeh waren voor de Prix de Rome genomineerd Melanie Bonajo, Saskia Noor van Imhoff en Katarina Zdjelar. De vier finalisten zijn beoordeeld op basis van nieuw werk dat tot stand kwam tijdens een werkperiode van vijf maanden en dat wordt tentoongesteld in de Kunsthal Rotterdam.

De eindpresentatie van de winnaar en genomineerden was tot en met 25 februari 2018 te zien in de Kunsthal Rotterdam, Westzeedijk 341 in Rotterdam. Donna van Milligen Bielke, winnaar van de Prix de Rome Architectuur 2014, maakte het ruimtelijk ontwerp van de tentoonstelling.

Ter gelegenheid van de Prix de Rome 2017 is een publicatie verschenen over het werk van de genomineerden. Naast het juryrapport bevat de publicatie teksten van Maria Barnas, Julia Mullié en Laurens Otto, en is uitgegeven door nai010 uitgevers in samenwerking met het Mondriaan Fonds.

Lees hier meer over de Prix de Rome Beeldende Kunst 2017.